Germogli #12 – Una scelta di comunità

Germogli – EP. 12 Una scelta di comunità

Germogli è il podcast di Made Nature, il progetto europeo che promuove i valori dell’agricoltura biologica europea per aumentare la consapevolezza su ciò che significa produrre e consumare bio. Ogni episodio sarà un viaggio alla ricerca delle radici del biologico, per dimostrare come non sia soltanto un’alternativa, ma una realtà legata alla nostra cultura gastronomica e a quella cucina rurale da cui oggi vediamo sbocciare la cucina del futuro.

Quando ci parla di biodiversità, di sostenibilità, perfino di conservazione o ricette antispreco, la cucina rurale ci parla di comunità e valori oggi ereditati dall’agricoltura biologica, perché, come scopriremo in questo episodio scegliere biologico significa scegliere comunità produttive che investono nel benessere della terra e degli agricoltori e puntano su un approccio sostenibile inteso come scelta produttiva che preserva le risorse per le generazioni future.<br />
Ospiti
Luca Falasconi è Professore associato del dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari dell’Università di Bologna. Nel 1998, quando era ancora studente, ha dato vita insieme al suo professore Andrea Segrè a Last Minute Market, un’iniziativa sociale in grado di aiutare le persone in difficoltà riducendo lo spreco alimentare.

Paolo Pari, Dottore in Scienze Agrarie, è il direttore di Almaverde Bio, la Società Consortile nata oltre 20 anni fa per promuovere il biologico. Paolo Pari è anche Direttore marketing di Canova esclusivista per Almaverde Bio di tutta la filiera ortofrutta fresca e di quarta gamma.La sua carriera nel settore ortofrutticolo è iniziata come tecnico nella sperimentazione di metodi per la lotta integrata e biologica nei fruttiferi, evolvendosi poi verso ruoli dirigenziali nel Gruppo Apofruit che gli hanno permesso di diventare
un punto di riferimento nazionale nel settore del biologico.

Lorenzo Cecchi è uno dei ricercatori dell’Erbario Centrale di Firenze. Fondato nel 1842, questo erbario, è il più antico d’Italia. Con i suoi oltre cinque milioni di campioni raccolti e catalogati è la più importante collezione botanica italiana e tra le prime dieci al mondo.

Scopri il progetto Made in Nature

🌱www.madeinnature.org

“Germogli – EP. 12 A Community Choice”

Germogli is the podcast of Made Nature, the European project that promotes the values of European organic farming to raise awareness about what it means to produce and consume organic products. Each episode is a journey in search of the roots of organic farming, demonstrating that it is not just an alternative but a reality connected to our gastronomic culture and the rural cuisine from which we see the cuisine of the future blossom today.

When it comes to biodiversity, sustainability, even conservation, or waste-reducing recipes, rural cuisine speaks to us about community and values inherited today from organic farming. As we will discover in this episode, choosing organic means choosing productive communities that invest in the well-being of the land and farmers, focusing on a sustainable approach as a production choice that preserves resources for future generations.

Guests:
Luca Falasconi is an Associate Professor in the Department of Agri-Food Sciences and Technologies at the University of Bologna. In 1998, while still a student, he co-founded Last Minute Market with his professor Andrea Segrè, a social initiative capable of helping people in need by reducing food waste.

Paolo Pari, a Doctor in Agricultural Sciences, is the director of Almaverde Bio, a Consortium Company established over 20 years ago to promote organic products. Paolo Pari is also the Marketing Director of Canova, the exclusive supplier for Almaverde Bio for the entire fresh and fourth-range fruit and vegetable supply chain. His career in the fruit and vegetable sector began as a technician in the experimentation of integrated and organic methods in fruit crops, evolving into managerial roles at the Apofruit Group, allowing him to become a national reference in the organic sector.

Lorenzo Cecchi is one of the researchers at the Central Herbarium of Florence. Founded in 1842, this herbarium is the oldest in Italy. With its collection of over five million collected and cataloged specimens, it is the most important Italian botanical collection and among the top ten in the world.

Discover the Made in Nature project:

🌱 www.madeinnature.org

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Si ringrazia per le riprese e la disponibilità la Facoltà di Agraria dell’Università di Bologna, Last Minute Market e Osservatorio Waste Watcher